UPIŠITE POJAM ZA PRETRAGU I PRITISNITE ENTER

#perirukeperinos

Zagađenje zraka i važnost čišćenja gornjih dišnih puteva

 

3 min čitanja – 24.01.2020

Ove zime svjedoci smo pojačanog zagađenja zraka, najviše u Sarajevu, ali ne zaostaju ni Tuzla i Zenica. Sarajevo je trenutno po zagađenosti 3. grad u svijetu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zbog svega toga pred našim je dišnim putevima težak zadatak jer moraju pročistiti sve štetne čestice koje udišemo. Saznajte kako možete smanjiti mogućnost oboljenja dišnih puteva uz pravilno i redovito čišćenje nosa.

Kako stručnjaci navode, pojačano onečišćenje zraka u Sarajevu i drugim bosanskim gradovima, nastalo je zbog uobičajenog cestovnog prometa i izgaranja biomase u malim kućnim ložištima, te starim industrijskim postrojenjima. Magla i niske temperature samo pridonose tom stanju jer se zagađenje zadržava na razini zemlje umjesto da se rasprši po zraku. Zbog sezone grijanja, kao i ostalih zagađenja dopuštene razine lebdećih čestica prekoračene su na razini cijele BiH, što se događa svake godine. Ovo onečišćenje ovisi i o vremenskim uvjetima, godišnjem dobu, topografiji terena, puhanju vjetra i slično.

Zbog svega toga, preporučuje se minimalan boravak na zraku, posebno za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi i kronične bolesnike. Riziku su izložene i potpuno zdrave osobe jer dugotrajno udisanje štetnih čestica može uzrokovati različite bolesti dišnih puteva.

Izazov za dišne puteve

Naši nosovi neizbježno će udahnuti plinove, paru, prašinu te otporne uzročnike bolesti, a pritom se od njih očekuje da rade besprijekorno a da na njih uopće ne obraćamo pozornost. Čestice u onečišćenoj zračnoj okolini talože se na nosnoj sluznici, isušuju je, onemogućuju kretanje cilija na njezinoj površini i oštećuju je. Nosna sluznica više ne može izvršiti svoju zadaću, a u donje dišne puteve pristiže nekvalitetan zrak te se tako stvara podloga za razvoj različitih bolesti dišnog sustava. Stoga je važno redovito i pravilno čistiti nos, naš prirodni filter za štetne čestice, bakterije i viruse, posebno u ovim uvjetima pojačanog zagađenja zraka i zimskih dana. Kao što peremo ruke, moramo ispirati i nos.

Kako i kada čistiti nos?

Uz Aqua Maris Classic sprej za nos sprej za nos sluznica nosa može se redovito i nježno čistiti bez nadraživanja jer sadrži fiziološku otopinu morske vode u laganoj, praktičnoj bočici.

 

 

 

 

 

OVIM MOŽEMO POMOĆI

Aqua Maris Classic

Aqua Maris ne sadrži konzervanse i aditive te se može koristiti neograničeno. Morska voda ispire bakterije, viruse i alergene sa sluznice nosa i opskrbljuje je korisnim mineralima. Sprej je dobro nanositi prije svakog izlaska vani kako biste nosnoj sluznici olakšali “filtriranje” štetnih čestica. Postupak možete ponavljati koliko god puta želite dok boravite na zraku ili u zatvorenom prostoru.

Uz Aqua Maris Classic sprej za nos, dostupna je čitava linija Aqua Maris proizvoda koji su 100% prirodni te su idealni i za čišćenje malenih nosića kod beba te su potpuno sigurni i za trudnice. Također, dostupan je i Aqua Maris Strong  koji djeluje kao prirodni dekongestiv (odčepljuje nos) te je prigodan za korištenje od najranije dobi. Zbog visoke koncentracije soli hipertonična otopina uklanja višak tekućine iz nosne sluznice, smanjuje njeno oticanje i olakšava disanje kroz nos.

Svakodnevna higijena nosa morskom vodom korisna je višestruko:

  • s nosne sluznice ispiru se onečišćenja, bakterije, virusi i štetne čestice iz zraka
  • nosna sluznica se ovlažuje i opskrbljuje korisnim mineralima
  • smanjuje se mogućnost da dođe do bolesti gornjih dišnih puteva

    Pravilno čišćenje gornjih dišnih puteva kod odraslih i djece

    Ispuhivanje nosa je nešto što obavezno radimo kada nos curi, ali ono može imati i neke nuspojave. Prejako ispuhivanje nosa može uzrokovati prijenos inficiranog sadržaja prema srednjem uhu, suznim vrećicama, čak i sinusima. Zato nerijetko dolazi do upale suznih kanala ili upale ušiju.

    Kako biste pravilno ispuhali nos, dobro je za početak navlažiti sluznicu i omekšati sadržaj uz pomoć Aqua Maris spreja za nos. To će isprati sluz, a ako je nos previše suh, dodatno ga navlažiti. Minerali iz mora dodatno će regenerirati prirodne mehanizme čišćenja dišnih puteva. Nakon toga, nježno ispušite nos. Ne ispuhujte nikada obje nosnice istovremeno. Pritisnite prstom jednu nosnicu i nježno u rupčić ispušite drugu. Postupak ponovite s drugom nosnicom.

    Ako je problem već prisutan, morska voda će razrijediti sluz iz nosa te olakšati istjecanje, a može se koristiti neograničeno, bez straha od nuspojava.

    Dijete do šestog mjeseca ne zna disati na usta u slučaju začepljenog nosića. Ako kod beba primijetite začepljen nos, važno je da ga redovno čistite i održavate ga prohodnim a to će te najlakše postići uz Aqua Maris Baby sprej za nos koji je 100% prirodan. U slučaju neprohodnog nosića, aplicirajte po dvije kapi u svaku nosnicu 3 puta dnevno te zatim aspiratorom uklonite lučenje iz nosa. Ovaj postupak možete provoditi i kod starije djece s tim što već od prve godine života možete uvesti i Aqua Maris hipertoničnu otopinu za odčepljivanje nosića.

About the Author:frmswrdprs

Ostavite komentar